Huizenplan
Image default
Tuin en buitenleven

Hoe zorg je voor je planten: Een eenvoudige gids om plantenmoeder/ -vader te worden

Hoe zorg je voor je planten: Een eenvoudige gids om plantenmoeder/ -vader te worden

 

Het onderhouden van een kamerplant heeft iets bevredigends, ontspannends en vredigs. Het is ook best lastig om het goed te doen. Er zijn zoveel verschillende soorten planten te koop bij elk tuincentrum, elk met zijn eigen specifieke behoeften. Als je groene vingers hebt en graag tijd doorbrengt in het gezelschap van de natuur, zou je kunnen overwegen om je eigen kamerplanten te kweken. Je hoeft geen uitgebreide groene vingers te hebben om je eigen planten thuis te kweken; het enige wat je nodig hebt is de bereidheid om er wat tijd en moeite in te steken. Lees verder voor alles wat je moet weten over het verzorgen van kamerplanten.

 

Wat je nodig hebt

Mensen gaan er vaak van uit dat de belangrijkste overweging bij het kweken van planten binnenshuis de hoeveelheid water is die ze zullen gebruiken dat is voor een gezond binnenklimaat. Hoewel dat zeker belangrijk is, is licht een van de meest kritische factoren bij de groei van planten. Zonder voldoende licht kunnen planten niet goed fotosynthetiseren, en zullen ze ziek worden en in de groei belanden. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je het licht in je huis kunt verhogen, zodat je planten goed kunnen gedijen. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je planten in de juiste potten staan. Te grote plantenpotten zorgen ervoor dat het licht verloren gaat, terwijl te kleine potten het licht vasthouden in de plantenbak en een omgeving creëren die te warm en vochtig is voor je plant. Het is ook een goed idee om de hoeveelheid licht in je huis te vergroten door je planten dichter bij een raam te zetten. Als dit geen optie is, zijn er andere manieren om meer licht te krijgen. Je kunt investeren in een lamp met fluorescerende lampen, omdat deze relatief goedkoop zijn en gemakkelijk te vinden. Als je het organisch en onderhoudsarm wilt houden, kun je ook natuurlijke lichtdoorlatende materialen gebruiken, zoals kokosnoot of perliet, om een eenvoudige lichtbak voor je planten te maken.

 

Hoe zorg je voor je kamerplanten?

Water – Het eerste wat u moet onthouden als u voor uw kamerplanten zorgt, is dat ze voldoende water nodig hebben. Te weinig of te veel water kan problemen veroorzaken, waardoor je planten kunnen afsterven. Dus hoe weet je hoeveel water je planten nodig hebben? Het hangt echt af van het type plant, maar over het algemeen hebben de meeste planten het liever een beetje droog dan helemaal nat. Vochtigheid – Eén ding dat van invloed kan zijn op de hoeveelheid water die je plant nodig heeft, is de luchtvochtigheid in je huis. Planten met brede bladeren (zoals Afrikaanse viooltjes) hebben een hoge luchtvochtigheid nodig, terwijl planten met kleinere, dunnere bladeren (zoals citrusvruchten) dat niet hebben. Voor planten die een vochtige omgeving nodig hebben, kunt u een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid in uw huis te verhogen. Voor planten die een minder vochtige omgeving verkiezen, kunt u de vochtigheid verhogen door uw planten van bovenaf water te geven, in plaats van van onderaf. Licht – Kamerplanten zijn gewend aan heel andere omstandigheden dan planten in de natuur. Ze hebben meer licht nodig dan de meeste planten buiten krijgen. Zoals we hierboven al zeiden, zijn er een paar manieren om de hoeveelheid licht in huis te verhogen, afhankelijk van de indeling van je huis. Temperatuur – Kamerplanten hebben warme temperaturen nodig, omdat het tropische planten zijn. Maar ze moeten ook worden beschermd tegen koude tocht. Vochtigheid – Kamerplanten hebben een gematigde luchtvochtigheid nodig, vooral in de wintermaanden.

 

Welke planten zijn goede kamerplanten?

Als je nog steeds niet zeker weet welke planten je het beste binnenshuis kunt kweken, zijn hier een paar suggesties. (Kom je er hierna nog niet uit? Ga dan eens langs bij Welkoop; een fijn en compleet tuincentrum.) Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en kunnen in de meeste binnenomgevingen goed gedijen. – Afrikaanse viooltjes – Afrikaanse viooltjes zijn gemakkelijk te verzorgen en kunnen zowel in een omgeving met weinig licht als met veel licht gedijen. Ze geven ook de voorkeur aan een licht vochtige omgeving, waardoor ze een goede optie zijn voor de wintermaanden. – Chrysanten – Chrysanten zijn een andere bloeiende plant die goed gedijt in een omgeving met weinig licht. Ze geven ook de voorkeur aan een vochtige omgeving, waardoor ze ideaal zijn voor de wintermaanden. – Spinnenplanten – Spinnenplanten zijn een goede keuze voor zowel omgevingen met weinig licht als met veel licht. Ze geven ook de voorkeur aan een gematigde luchtvochtigheid. – Jade planten – Jade planten zijn ideaal voor omgevingen met weinig licht. Ze geven ook de voorkeur aan een gematigd vochtige omgeving, waardoor ze het hele jaar door een goede kamerplant zijn. – Aloë vera – Aloë vera is een zeer gemakkelijk te kweken plant die de voorkeur geeft aan een omgeving met weinig licht en een zeer bescheiden vochtigheidsgraad. – Citrus – Citrusplanten zijn een andere gemakkelijk te kweken plant die de voorkeur geeft aan weinig licht. Ze vereisen geen vochtige omgeving, en kunnen het hele jaar door binnenshuis worden gekweekt.

http://www.tuincentrumoverzicht.nl